Снимки Очкавано с интерес събития в столицата събра много хора и

...
Снимки Очкавано с интерес събития в столицата събра много хора и
Коментари Харесай

„София Прайд” събра хиляди в Княжеската градина

Снимки

Очкавано с интерес събития в столицата събра доста хора и известни певици, макар мощния дъжд.



В " София Прайд 2023 " се включиха над 15 000 души. Тазгодишното мото на парада е " Нашето семейство ви кани на София Прайд " или " Всички сме едно семейство ". Ще има и концерт, като на него ще пеят Роксана, Михаела Филева, Есил Дюран, DARA, Мила Роберт, Дара Екимова, ALMA, Прея, Глория Петкова, Ния Петрова и IVA, италианската поп звезда Освалдо Супино и 9 млади актьори ще се качат за първи път на сцената на София Прайд, написа



Това е посланието на 16-ото годишно шествие в поддръжка на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ) Sofia Pride, което се организира пред Паметника на Съветската войска в София. Прайдът се организира при засилено полицейско наличие. Полицейски патрули и коли на " Жандармерията " са ситуирани по продължение на ул. " Гурко " наоколо до Националния стадион, а достъпът до парка става откъм бул. " Цар Освободител ".



Симеон Василев от Фондация " Глас " и София Прайд съобщи пред News.bg, че три са главните претенции на участниците в демонстрацията: промени в Наказателния кодекс, касаещ закононарушенията от ненавист, улеснена процедура за промяна на пола и легализиране на еднополовите фамилии под някаква форма. Той благодари на полицията и на Министерство на вътрешните работи за чудесното партньорство на София Прайд. Иначе мероприятието среща все по-голяма политическа поддръжка, като работят доста с Академията на Министерство на вътрешните работи за образование на служители на реда.



Василев е удовлетворен, че и участниците в Прайда срещат огромна поддръжка и от обществото. " Прайд е знак на напредъка, прайд е знак за по-доброто бъдеще за България и младежите тук го потвърждават ", сподели още той.

Гейовете, бисексуалните и трансджендър желаят равни права, желаят да бъдат одобрявани и желаят да честват това, което те са в действителност, без да бъдат подложени на критика, разясниха участниците в прайда. Според тях макар другите лайкове на хората, те би трябвало да бъдат считани като равни.

" Ние възпитаваме нашите три децата да обичат, а не да ненавиждат. Затова и всяка година нашето семейство е на София Прайд. Събитието е доста празнично, само че не би трябвало да забравяме, че е и митинг. Все още ЛГБТИ сътрудниците в България не могат да сключат законно брак у нас ", споделя една от участничките, женена за своята партньорка.

Много от празнуващите издигнаха и плакати с надписи, измежду които  " Внимавай кого мразиш, тъй като може да е някой, който обичаш ", " Нашата фамилна християнска полезност е любовта, а не омразата ", " Лесно е да мразиш, мъчно е да мислиш ".

Участници обявиха, че не се тормозят от контрашествието против " София Прайд 2023 ", защото полицейската защита на мероприятието е поради хората, които желаят да бият гейовете.

" Много хора с моята полова ориентировка, които не се вписват за признатото за обикновено в България, всеки ден биват отлъчени от фамилиите си само поради хората, които обичат или поради половата си ориентировка, което съгласно мен е непоносимо и смешно по едно и също време ", съобщи един от участниците, който обаче пожела да резервира анонимност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР